Angst

IK HAD MEERDERE ANGSTSTOORNISSEN

Een lichte dwangstoornis als jong kind, piekerstoornis, een flinke paniekstoornis, straatvrees, sociale fobie en heftige hypochondrie. Van mijn 20e tot ongeveer mijn 37ste heb ik behoorlijk last gehad van verschillende angststoornissen die mijn leven op zijn kop zette en totaal beheerste. Mijn angststoornissen gingen vaak gepaard met depressie en ook heb ik twee keer met een burn out thuis gezeten omdat alles gewoon teveel voor me was.

 

En nu ben ik net 47 geworden en kan ik je zeggen dat ik zo’n 10 jaar vrij ben van enige vorm van angst. Wie had dat gedacht? Na ruim 15 jaar met angst te leven, dat het echt mogelijk is om je leven terug te krijgen. Dat je je lichaam weer vertrouwt en vooral het vertrouwen weer voelt in jezelf en het leven. Je angsten overwinnen, het is mogelijk! Ik ben het levende bewijs!

 

Wat zijn angststoornissen

Volgens de instanties die dit bijhouden krijgt zo’n 25% van de Nederlanders in zijn of haar leven last van een angststoornis. Ik denk dat het er nog veel meer zijn. Lang niet iedereen met een angststoornis vraagt hulp of staat hierom geregistreerd. Maar van deze 25% is 70% vrouw en 30% man. Bijzonder toch? Dat het vooral vrouwen zijn die hier last van hebben. Hoe kan dat, vraag ik me dan af?

 

Angst is op zich een hele normale reactie op gevaar van buitenaf. Het maakt je alert en zorgt ervoor dat je instinctief en snel een beslissing kunt maken om te vechten, vluchten of bevriezen wanneer je leven in gevaar komt.

 

Maar bij een angststoornis blijf je angstig doordat je een chronisch gevoel van onveiligheid ervaart. Vaak op een onbewust niveau.

Je leven is niet letterlijk in gevaar, maar van binnen, voel je je wel degelijk onveilig en in gevaar. Je biologische systeem is chronisch op haar hoede en waarschuwt je continue voor het wellicht naderende onheil. De survival modus staat aan!

 

De natuur heeft nooit de bedoeling gehad om angst chronisch te laten worden. Normaal gesproken ervaar je korte tijd angst wanneer je in gevaar bent. Je kiest vechten, vluchten of bevriezen en daarna is het moment van de dood of je overleeft het en het gevaar zal wijken. Zo is het in de dierenwereld ook. Maar wij mensen kunnen gevaar ook figuurlijk ervaren, namelijk in ons hoofd! En wanneer je dit maar lang genoeg van binnen ervaart, die onveiligheid, bewust en onbewust, dan zal je systeem een ‘stoornis’ kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld ‘de angststoornis’!

 

Maar zal ik je nu eens vertellen dat het eigenlijk helemaal geen stoornis is? Het woord stoornis kan je opvatten alsof er iets niet goed is. En zo voelt het natuurlijk ook. Maar het enige wat jouw lichaam doet is je waarschuwen dat er op onbewust niveau het één en ander opgelost wil worden. Dat er een intern conflict is dat aandacht van jou nodig heeft.

 

Maar we zijn er bang voor. We durven onze angsten niet zo goed aan te kijken. Daarnaast vinden we van alles van onze angsten, zijn we hard voor jezelf en moeten we ons vooral niet zo drukmaken. Wauw! Hoe raar geconditioneerd zijn we toch geworden. Waarom leven we met het idee dat we onze gevoelens niet serieus mogen nemen? Waarom blijven we onze diepe gevoelens negeren en blijven we doorgaan tot we er vaak letterlijk bij neervallen? Voor wie of wat doen we dat? Waarom durven we niet kwetsbaar te zijn? En wat voor voorbeeld geven wij hiermee door aan onze kinderen, de volgende generaties?

 

Dat zoveel mensen nu op dit moment in burn out thuis zitten, niet meer verder kunnen op dezelfde manier, angststoornissen hebben, ziek worden of misschien wel overlijden, komt omdat we in een energetische verschuiving zitten. We gaan van een collectieve energie naar een meer authentiek individualistische energie. Dus ‘alles voor de samenleving ten koste van het individu’, maakt plaats voor ‘alles voor het individu ten koste van de (oude)samenleving’. Dit klinkt misschien negatief, maar het tegendeel is waar. Natuurlijk gaat dit gepaard met grote ego’s die van zich afslaan (omdat ze bang zijn), maar de vibratie op aarde ligt hoger. De tijd en energie van nu vraagt om naar jezelf te kijken. Wie ben ik, waar ben ik bang voor, ben ik het eens met wat er is, wat zijn mijn behoeften, wat mag er veranderen en wat kan ik betekenen voor de wereld om mij heen?

 

Grote verschuivingen vinden plaats! Mensen die hun baan opzeggen en gaan doen wat ze leuk vinden. Vele coaches en (massage)therapeuten doen hun intrede. Oude systemen die onder de loep worden genomen.  Het onderwijs, de politiek, de media, geneeskundige systemen. Alles gaat mee in die hogere vibratie. En heel simpel, lukt het niet om mee te komen, blijf je negeren, de andere kant opkijken, vasthouden aan het oude, dan zal het zwaar voor je worden! Deze vibraties zijn niet meer te negeren! Verzet je er niet tegen, maar laat het gebeuren!

Go with your flow and learn how to feel!

 

Waarom vertel ik dit

AngststoornissenOmdat o.a. deze spirituele en energetische kijk op het leven, mij heeft geholpen om van mijn angststoornissen af te komen. Mijn verbinding met het universum, met de bron is van grote invloed op mijn denk- en voelpatronen. Ik heb mogen ervaren en voelen hoe het is om in verbinding te zijn met alles. Onvoorwaardelijke en pure liefde heb ik gevoeld. Alles was goed en ik was goed, precies zoals ik ben. Ik heb mogen voelen dat ik niet eenzaam ben, maar juist altijd in connectie met alles. Super bijzonder!

 

Deze spirituele ervaring heb ik gehad tijdens mijn opleiding tot Lomi Lomi Masseur (Hawaiiaanse massage). Onder begeleiding van Ricardo Balkhoven heb ik toen veel zelf inzichten mogen krijgen. En bovenal dus deze ervaring met het voelen van de bron van liefde & connectie!

 

Dit is één van de dingen die voor mijn heel waardevol zijn geweest bij het herstellen van mijn angstpatronen.

 

Dus, sta je ervoor open en heb je bijvoorbeeld angst voor eenzaamheid zoals ik had, dan zou ik je zeker adviseren om deze connectie met het universum, op de één of andere manier op te zoeken.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog?

Stel ze gerust via: info@massageonwheels.nu